1. SCOPURI ALE CADRULUI

Scopul principal al acestui cadru este de a oferi sprijin pentru gruparea Rezultatelor Comune ale Învățării în Unitățile Nucleare ca un pas în procesul de transfer, recunoaștere și certificare a rezultatelor învățării dobândite de studenții I-VET în timpul participării lor la programele europene de mobilitate.

  1. ABORDĂRI METODOLOGICE

Deși multe țări au înregistrat progrese semnificative în utilizarea rezultatelor învățării pentru a descrie și a prezenta calificările cetățenilor, abordările existente diferă în funcție de lungime și focalizare și fac dificilă înțelegerea și compararea între ele. Acceptarea unui set de principii comune pentru prezentarea calificărilor, de exemplu pentru a fi utilizate în baze de date și în suplimente de calificare, ar facilita studenților, angajaților și angajatorilor înțelegerea conținutui și profilului unei anumite calificări. Aceste principii comune nu ar fi de a promova o armonizare a calificărilor, ci ar trebui să sprijine utilizatorii finali, fie acești cetățeni individuali sau angajatori, să facă judecăți și alegeri în cunoștință de cauză în diverse sisteme complexe de educație și formare profesională.

2.1 Cum să grupăm rezultatele învățării în unități nucleare?

În contextul proiectului EURspace, Unitățile Rezultatelor Învățării sunt înțelese ca un set coerent de cunoștințe, aptitudini și competențe necesare pentru punerea în practică a realizărilor cheie sau a sarcinilor-cheie care sunt interconectate într-un set coerent, inteligibil și logic de rezultate tehnice esențiale , observabile și verificabile în ieșiri.

Principala regulă pentru gruparea Rezultatelor Învățării în unități este coerența, interconectivitatea, reciprocitatea și interdependența dintre cunoștințe, aptitudini și competențe asociate fiecărui rezultat tehnic cheie unul cu celălalt. Următoarele criterii sunt luate în considerare pentru rezultatul învățării în grup: relația dintre rezultatele învățării și același set de sarcini tehnice; relația dintre rezultatele învățării și același produs; relația dintre rezultatele învățării și aceeași tehnică de producție.

Fiecare Unitate de Rezultate de Învățare este compusă din unul sau mai multe rezultate tehnice cheie care sunt interconectate și au condus la rezultatele observabile și evaluabile ale unității.

Ori de câte ori este posibil, Unitățile Rezultatelor Învățării ar trebui proiectate astfel încât să poată fi obținute cât mai independent posibil de alte Unități ale Rezultatelor Rnvățării, astfel încât Rezultatele Învățării într-o calificare să fie evaluate o singură dată.

2.2 Care sunt componentele unei Unități de Rezultate ale Învățării?

Unitățile Rezultatelor Învățării ar trebui descrise în conformitate cu un cadru conceptual comun pentru a permite o înțelegere reciprocă a calificării și a permite o comparație obiectivă între țări pentru validarea și recunoașterea unităților rezultatelor învățării.În contextul proiectului EURspace, se consideră că o Unitate de Rezultate de Învățare trebuie compusă din următoarele componente:

♦ Titlul Generic al Calificării la care Unitatea se referă.

♦ Referința calificării în conformitate cu nivelul EQF.

♦ Titlul  Unității

Titlul Unității ar trebui să fie cât mai scurt posibil și ar trebui să reflecte importanța Rezultatelor Învățării pentru piața forței de muncă. Titlul ar trebui să reflecte Rezultatele Educaționale globale cuprinse în Unitate și să nu se concentreze doar pe unele dintre ele.

♦ Rezultate Tehnice Cheie

Rezultatele tehnice cheie sunt declarații care exprimă principalele sarcini tehnice pe care elevul trebuie să le îndeplinească pentru a face dovada unui rezultat specific.Rezultatele tehnice cheie sunt exprimate într-o declarație simplă, scurtă și obiectivă, începând cu verbul de acțiune care indică principala sarcină tehnică pe care elevul trebuie să o îndeplinească, conjugată în infinitive

♦ Cunoștințe

Cunoștințele formează corpul teoretic și / sau faptic al faptelor, principiilor, teoriilor și practicilor care sunt legate de un domeniu de lucru sau de studiu.

Cunoștințele sunt descrise în termenii a ceea ce știe și înțelege cursantul.

♦ Abilități

Abilitățile sunt capacități cognitive sau practice de a aplica cunoștințele și de a folosi know-how pentru a îndeplini sarcinile și a rezolva probleme.Abilitățile sunt descrise în termenii a ceea ce este capabil să facă elevul.

♦ Competență

Competența este capacitatea dovedită de a utiliza cunoștințele, deprinderile și abilitățile personale, sociale și / sau metodologice, în situații de muncă sau de studiu și în dezvoltarea profesională și personală.Competențele sunt descrise în termeni de ceea ce face elevul, aplicând cunoștințe, abilități și dând dovadă de atitudini, abilități personale, sociale și metodologice.

♦ Criterii de performanță

Criteriile de performanță sunt cerințele de calitate asociate cu performanța și standardele de calitate care asigură faptul că fiecare acționează competent (calitatea necesară pentru realizări).Criteriile de performanță sunt asociate în mod specific cu fiecare rezultat tehnic cheie și în același timp cu un set de cunoștințe, aptitudini și competențe.Criteriile de performanță sunt formulate în modul cel mai obiectiv, sunt măsurabile, observabile și oferă informații importante calitative privind performanța preconizată..

♦ Rezultate

Rezultatele sunt produsele obținute sau evidențele.

Rezultatele sunt direct asociate cu rezultatul tehnic cheie și criteriile de performanță, fiind rezultatul observat al performanței. Rezultatele sunt descrise într-o manieră clară, obiectivă și scurtă, exprimând dovezile profesionale nucleare principale pentru o anumită calificare.

♦ Cod (daca este aplicabil)

Titlul unității ar trebui să conțină codul național utilizat în cadrul național al calificărilor (după caz).

În cazurile în care lucrarea de reformulare a calificării a presupus reformularea descrierii unității existente pentru a se concentra asupra rezultatelor procesului de învățare, mai degrabă decât descrierea existentă concentrată asupra contribuțiilor la procesul de învățare, dar fără nicio modificare în ceea ce privește rezultatele așteptate ale procesului de învățare care ar fi realizate de un cursant cu o evaluare reușită, se menține codul existent în sistemul național. În cazurile în care reformularea calificării implică, de exemplu, dezmembrarea modulelor în mai multe unități de rezultate ale învățării, codul ar trebui atribuit după cum urmează: atribuirea codului național în care aceste rezultate ale învățării au fost conținute, urmat de un asterisc și un număr întreg (1, 2, 3, …), atribuit în ordine crescătoare a numărului de unități de rezultate de învățare în care modulul original a fost dezasamblat.

♦ Ore

Deși numărul de ore al unității de învățare a rezultatelor nu este considerat relevant pentru procesele de potrivire între calificările țărilor, numărul de ore este un indicator care ajută la echilibrarea dimensiunii unităților între țări și este un indicator fundamental pentru atribuirea punctelor ECVET.

♦ Credite / Puncte ECVET

Pentru a avea o imagine cuprinzătoare asupra ponderii globale a rezultatelor învățării într-o calificare și a ponderii relative a unităților în raport cu calificarea, fiecare unitate ar trebui să conțină indicarea numărului de puncte ECVET alocate Unității de Rezultate ale Învățării. Alocarea punctelor ECVET către Unitățile Rezultatelor îÎvățării este esențială pentru procesele de validare și recunoaștere a unităților atunci când rezultatele învățării au fost dobândite în străinătate.În același mod, atribuirea punctelor de credit este importantă pentru motivul că acestea reprezintă volumul rezultatelor învățării obținute de cursant. Creditele exprimă volumul rezultatelor învățării implicate în fiecare Unitate de Rezultate ale Învățării și fac posibil transferul și acumularea de credite pentru a acumula rezultatele învățării în vederea obținerii unei calificări sau a obține recunoașterea Rezultatelor Învățării obținute în alte contexte.

2.3 Principii ce trebuie aplicate

Următoarele principii ar trebui utilizate pentru a conveni asupra rezultatelor comune ale învățării:

  1.  Ar trebui să se convină printre partenerii care trimit și primesc că rezultatele învățării vor consta în cunoștințe, abilități și competențe .;
  2. 2. Atât partenerii de trimitere, cât și cei care primesc nu ar trebui să înlocuiască descrierile existente ale rezultatelor învățării utilizate la nivel național sau instituțional pentru calificări, curriculum-uri sau alte scopuri;
  3. Partenerul de trimitere ar trebui să decidă ce rezultate ale învățării trebuie să obțină cursanții pe parcursul perioadei de formare în străinătate;;
  • Este foarte important să se convină asupra unei structuri și a unei sintaxe predefinite. În cadrul proiectului Eurspace, sa decis utilizarea următoarei structuri pentru definirea rezultatelor învățării:
  • pentru a descrie cunoștințele, utilizăm expresia „elevul știe și înțelege …”
  • pentru a descrie abilitățile, folosim expresia „elevul este capabil să …”
  • pentru a descrie competențele, utilizăm fraza „studentul face …”

Trebuie să fie susținută de o terminologie standardizată, inclusiv de liste de verbe ce exprimă o acțiune …”

In Proiectul EURspace , s-a decis să se utilizeze structura presentată în Imaginea 1 pentru a  defini Unitățile de Rezultate ale Învățării.

Imaginea 1: Componente ale unei Unități de Rezultate ale Învățării

 

2.5 Indicii pentru utilizarea sustenabilă a metodologiei și a instrumentelor

Metodologia explicată în acest instrument a fost aplicată în practică în timpul implementării Proiectului-Pilot pentru proiectarea Unităților de Rezultate ale Învățării pentru calificari din fiecare țară. Metodologia este sustenabilă în sensul că poate fi transferabilă către alte țări, iar parteneriatele la care se aplică sunt din toate domeniile de formare pentru a organiza calificările în unități de rezultate ale învățării.

REFERINȚE BIBLIOGRAFICE

 

  • Recommendation of the European Parliament and of the Council of 23 April 2008 on the establishment of the European Qualifications Framework for lifelong learning.
  • Recommendation of the European Parliament and of the Council of 18 June 2009 on the establishment of a European Credit System for Vocational Education and Training.

ANEXA I – FOAIE TECHNICĂ

  • Acest model cadru are scopul de a oferi:
  • sprijin pentru gruparea Rezultatelor Comune ale Învățării în Unitățile Nucleare ca un pas în procesul de transfer, recunoaștere și certificare a rezultatelor învățării dobândite de studenții I-VET în timpul participării lor la programele europene de mobilitate.
  • Acest cadru vizează – Grup Tinta:

– profesioniști VET;

– profesori;

– formatori;

– directori;

– directorii centrelor VET;

– tehnicieni care lucrează în programele de mobilitate VET;

– manageri de proiect;

– reprezentanți sau tehnicieni din cadrul organizațiilor care intenționează să promoveze programele europene de mobilitate.

– școli;

– centrele VET;

– organizațiile implicate în programele europene de mobilitate (organizații de trimitere, organizații de primire, organizații intermediare, organizații care oferă stagii).

  • Faza și stadiul Circuitului Pedagogic în  care  instrumental trebuie folosit:

Faza 1: Inainte de e Mobilitate

Stadiul 1: Identificarea Rezultatelor Învățării așteptate